جریمه دیرکرد بیمه تامین اجتماعی

ارسال لیست بیمه به تامین اجتماعی از وظایف مهم کارفرمایان است که در صورت عدم توجه به قوانین و مقررات مربوط به ارسال لیست بیمه، منجر به پرداخت جرایم سنگینی خواهد شد.

هرگونه دیرکرد یا عدم ارسال در لیست بیمه تامین اجتماعی می تواند جرایمی را طبق قانون به همراه داشته باشد. ما در این مقاله قصد داریم به سوال جریمه عدم ارسال لیست بیمه در مهلت قانونی پاسخ دهیم و به بررسی قوانین مربوط به لیست بیمه بپردازیم.

جریمه دیرکرد بیمه تامین اجتماعی به دو صورت است که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت. نحوه محاسبه این دو جریمه و میزان آن ها با یکدیگر متفاوت است. اگر میخواهید از این مقادیر مطلع گردید پس این مقاله را تا انتها مطالعه کنید و با بیلان مهر همراه باشید.

مهلت ارسال لیست بیمه تا چه زمانی است؟

مهلت ارسال لیست بیمه و پرداخت حق بیمه هر ماه حداکثر تا پایان آخرین روز ماه بعد است. برای کارفرمایان کارگاه های مشمول معافیت سهم کارفرما تا میزان ۵ نفر این مهلت تا آخرین روز دو ماه بعد خواهد بود.

هدف از ارسال لیست بیمه

بر اساس مفاد ماده ۳۹ قانون تامین اجتماعی، سازمان تامین اجتماعی با دو هدف کارفرما را مکلف به تهیه و ارسال لیست بیمه و همچنین پرداخت حق بیمه کارگران می کند:

  1. شناسایی کارکنان فعال در یک مجموعه اقتصادی
  2. استفاده از مزایای سازمان تامین اجتماعی

به این ترتیب کارفرما موظف است لیست کارکنان مشغول در مجموعه کاری خود را همراه با ذکر آخرین تغییرات، به صورت ماهیانه به سازمان تامین اجتماعی ارسال کند؛ همچنین نسبت به واریز حق بیمه آنان در مهلت مقرر قانونی اقدام نماید.

نکاتی درباره لیست بیمه تامین اجتماعی و سهم کارفرما

  • مهلت قانونی جهت تحویل لیست و پرداخت حق بیمه هر ماه حداکثر تا پایان آخرین روز ماه بعد است.
  • برای کارفرمایان کارگاه های مشمول معافیت سهم کارفرما تا میزان ۵ نفر این مهلت تا آخرین روز دو ماه بعد خواهد بود.
  • درصورت تاخیر یا عدم ارسال لیست و همچنین تاخیر یا عدم پرداخت حق بیمه مربوط به هر ماه در مهلت تعیین شده کارفرما برحسب قانون جرایم در هر مورد ملزم به پرداخت جریمه دیرکرد بیمه احتسابی خواهد بود.
  • جریمه تاخیر ارسال لیست با توجه به میزان حق بیمه متعلّقه و بر اساس قانون جرایم مصوب ۹/۵/۷۳ مجلس شورای اسلامی محاسبه و جریمه تاخیر تادیه پرداخت حق بیمه، به میزان ۲% حق بیمه ماهیانه برای هر ماه تاخیر پرداخت و بر اساس قانون نوسازی صنایع مصوب ۲۶/۵/۸۲، محاسبه و مطالبه خواهد شد.
  • اگر کارفرما به دلیل تاخیر در پرداخت حق بیمه یا عدم پرداخت آن ( همچنین تاخیر یا عدم ارسال لیست) مشمول جریمه شود و اصل حق بیمه و بیمه بیکاری را قبل از صدور برگ لازم الاجرا کلا پرداخت نماید. از پرداخت ۳۰% جریمه های مربوطه معاف خواهد بود.
  • با صدور برگ لازم الاجرا، معافیت ۳۰% جریمه های متعلّقه لغو و علاوه بر آن یک بیستم بدهی به عنوان نیم عشر اجرایی به کارگاه تعلق خواهد گرفت.
  • لیست بیمه باید از طریق ثبت اطلاعات در نرم افزار List Disk انجام بگیرد.

انواع جریمه تامین اجتماعی

بر اساس قانون، جریمه دیرکرد بیمه تامین اجتماعی به دو دسته تقسیم می شود:

  1. جریمه به علت عدم ارسال لیست بیمه کارکنان
  2. جریمه به علت تاخیر در پرداخت حق بیمه

بر اساس مقررات سازمان تامین اجتماعی، در صورتی که کارفرما لیست بیمه و بیمه بیکاری کارکنان کارگاه خود را برای یک و یا چند ماه ارسال نکند و یا با تاخیر ارسال نماید، مشمول پرداخت جرائمی به شرح زیر خواهد بود:

جریمه به علت عدم ارسال لیست بیمه کارکنان

هر کارفرما باید مطلع باشد که لیست بیمه کارکنان خود را تا مهلت قانونی ارسال کند. حال اگر کارفرما لیست بیمه کارکنان را در مهلت قانونی ارسال نکند یا به شکلی از آن خودداری کند باید جریمه سازمان تامین اجتماعی را پرداخت کند. بنابراین ده درصد به پرداخت حق بیمه بیکاری و کل حق بیمه اضافه می شود که کارفرما ملزم به پرداخت آن می باشد. همچنین در ماه هایی که ارسال لیست کارکنان از مهلت قانونی خود خارج است جریمه حاصل از تاخیر لیست کارکنان حدود ده درصد از حق بیمه کل کم می شود.

جریمه به علت تاخیر در پرداخت حق بیمه

یکی دیگر از موارد جریمه کردن کارفرما این است که در پرداخت حق بیمه کارکنان تاخیر می کند. حال با تاخیر کارفرما در پرداخت حق بیمه کارکنان خود هر ماه دو درصد به مبلغ قابل پرداخت بیمه بیکاری و کل حق بیمه اضافه شده و سازمان تامین اجتماعی مقدار محاسبه شده را درخواست می کند. همچنین اگر کارفرما به هر دلیلی ارسال لیست بیمه کارکنان یک یا چند ماه به تاخیر بیندازد به سازمان تامین اجتماعی بدهکار شده و این موضوع در بازرسی ها مطرح خواهد شد.

 در نتیجه عدم پرداخت حق بیمه باعث می شود که جریمه دیرکرد بیمه پرداختی در طول یک ماه ۲ درصد و همچنین در طول یک سال ۲۴ درصد افزایش یابد. کارفرما اگر نتواند حق بیمه کارکنان خود را پرداخت کند با ارسال لیست بیمه آن ها به صندوق شعبه های سازمان، قبل از تاریخ اتمام مهلت باعث می شود که از جریمه ۱۰% عدم ارسال فارغ شود. در نتیجه اگر کارفرما بخواهد از جریمه های درصدی به دور باشد باید قبل از مهلت مورد نظر حق بیمه کارکنان را پرداخت کند.

تقسیط بدهی (قسط بندی) پرداخت حق بیمه

کارفرما می تواند با مراجعه به سازمان تامین اجتماعی و ثبت درخواست، کل بدهی حق بیمه پرداختی (حق بیمه + بیمه بیکاری) را تقسیط کند.

عدم پرداخت اقساط بدهی بیمه تامین اجتماعی

در صورتی که کارفرما هر یک از اقساط بدهی را تا سررسید قسط بعدی پرداخت نکند، اقساط باقی مانده تبدیل به حال می شود؛ در نتیجه جرایم متعلّقه از تاریخ سررسید اولین قسط پرداخت نشده با نرخ جریمه (۲ درصد) به نسبت کل مبلغ مانده بدهی محاسبه و قابل وصول خواهد بود.

بخشودگی جریمه بیمه تامین اجتماعی چگونه است؟

چنانچه کارفرما قبل از صدور اجراییه، نسبت به پرداخت بدهی های معوقه اقدام نماید از ۴۰ درصد بخشودگی در جرائم بهره مند خواهد شد .

در خصوص بدهی های مطرح شده در هیات های تشخیص مطالبات و تجدیدنظر، تاریخ شروع محاسبات از زمان ابلاغ رای قطعی می باشد. همچنین می توانید  جریمه بیمه تامین اجتماعی را در این سایت آن مطالعه کنید.

نحوه محاسبه حق بیمه برای افراد با قراردادهای موقت

یکی از موارد دیگر در ارائه لیست بیمه، نحوه محاسبه حق بیمه برای افرادی است که با قرارداد موقت مشغول به کار هستند. بر اساس قانون کار، کارفرما موظف است کلیه افراد شاغل در مجموعه خود را ، مشروط بر آن که رابطه کارگر و کارفرما برقرار باشد، بیمه کند. از جمله این افراد، منشی مطب پزشکان، مربیان و مدرسان حق التدریس و … که به صورت ساعتی، روز مزد یا پاره ‌‌وقت مشغول به کار هستند. تعداد روزهای کارکرد این افراد به صورت زیر محاسبه و در لیست بیمه ثبت و ارسال می شود:

(ساعات کارکرد استاندارد روزانه ÷ مجموع ساعات کارکرد ماهیانه) = تعداد روز کارکرد در ماه

شرایط ثبت قراردادهای موقت در لیست بیمه

برای این که نام افراد با قراردادهای پاره وقت، ساعتی یا روز مزد، در لیست بیمه درج شود، باید شرایط زیر برقرار باشد:

  1. میزان حقوق و مزایای مشمول فرد، کمتر از حداقل حقوق قانون کار نباشد.
  2. کارگر تنها مشمول قانون کار و تحت حمایت سازمان تامین اجتماعی باشد. به عبارت دیگر، نام افرادی که تحت پوشش سایر صندوق های حمایتی هستند، نباید در لیست بیمه تامین اجتماعی درج شود. ارائه مدارک و مستندات معتبر برای اثبات حمایت سایر سازمان ها از افراد ضروری است.

ارائه لیست بیمه برای کارفرمایان اتباع خارجی

تهیه و تنظیم و ارسال لیست بیمه شدگان تامین اجتماعی، یکی از تکالیف قانونی کلیه کارفرمایان در ایران است. کارفرمایان تبعه کشورهای خارجی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی که در ایران دارای کارگاه های فعال مشمول قانون تامین اجتماعی هستند، نیز از این قانون مستثنی نیستند. به این ترتیب جریمه تاخیر لیست بیمه و یا عدم ارسال آن همچنین پرداخت مبالغ حق بیمه همانند کارفرمایان ایرانی محاسبه خواهد شد.

نکته:

ملاک ماه ارسال لیست و پرداخت حق بیمه، ماه های شمسی است. کارفرمایان تبعه کشورهای خارجی که حقوق کارکنان خود را بر مبنای ماه میلادی پرداخت می کنند، موظفند لیست بیمه خود را بر اساس ماه های شمسی ارسال کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری علامتگذاری شده است *

ارسال نظر