تاثیر مالیات بر اقتصاد

تاثیر مالیات بر اقتصاد یکی از مهم ترین اصول در اداره یک کشور است . دولت برای امور مختلف خود نیاز به درآمد است. برای اهداف نظامی ، سیاسی ، ساخت و ساز و … نیازمند سرمایه است.

در کشور ما بخشی از این سرمایه از طریق فروش نفت و گاز با استفاده منابع طبیعی بدست می‌آید . مالیاتی نیز یکی از راه هایی است که دولت ها از جمله دولت ما برای تامین سرمایه خود از آن استفاده میکنند. مالیات بر کالاها ، درآمد یا ثروت بر رفتار اقتصادی و توزیع منابع تأثیر می گذارد.

مالیات بر درآمد بالاتر می تواند توزیع مجدد درآمد در جامعه را فعال کند ، اما ممکن است در کاهش انگیزه های کار و تامین نیروی کار تاثیر داشته باشد. برای آگاهی از تاثیرات مالیات بر اقتصاد با بیلان مهر همراه باشید. ( شرکت حسابداری بیلان مهر زنده رود ارائه دهنده خدمات مالیاتی در اصفهان )

مالیات بر چه قسمت هایی از اقتصاد تاثیر می گذارد؟

تاثیر مالیات بر اقتصاد می تواند شامل موارد زیر گردد:

  • عرضه نیروی کار
  • بهره وری نیروی کار
  • رشد اقتصادی
  • تورم
  • تولید و مصرف کالا
  • صرفه جویی در نرخ / مصرف
  • توزیع درآمد
  • توزیع منابع
  • سطح هزینه های دولت

تاثیر مالیات درآمد بر اقتصاد چیست؟

مالیات بر درآمد عایدی است که از درآمد حاصل می شود. اگر افزایش مالیات بر درآمد وجود داشته باشد ، چه تاثیراتی دارد؟

به طور کلی مالیات می‌تواند از طریق سه کانال بر اقتصاد تاثیرگذار باشد؛ تولید، مصرف و کاهش نابرابری درآمد. یکی از انواع مالیات، مالیات بر درآمد است. اگر دقت کرده باشید در فیش‌های حقوقی همواره میزانی تحت عنوان مالیات از شما کسر می‌گردد، این همان مالیات بر درآمد است. وضع مالیات بر درآمد در واقع یک اهرم کنترلی مناسب برای جهت‌دهی رفتار مصرف است. با کسر میزانی از حقوق مردم در واقع بخشی از تقاضا از سیستم اقتصادی جدا می‌شود. دولت در تعیین این میزان باید دقت کافی داشته باشد

هدف اصلی مالیات جمع آوری درآمد برای دولت است که می تواند منجر به هزینه های بالاتر برای مراقبت های بهداشتی و آموزش شود. این تأثیر بستگی به این دارد که دولت پول را برای چه چیزی خرج کند. به عنوان مثال ، ممکن است سرمایه گذاری در بخش دولتی (تعمیر جاده ها) یا تأمین کسری بودجه در صندوق های بازنشستگی لازم باشد.

افرادی که مالیات بر درآمد پرداخت می کنند پس از کسر مالیات بر درآمد ، از درآمد کمتری برخوردار خواهند بود. احتمالاً این امر منجر به کاهش سطح هزینه های خانوار و کاهش سطح پس انداز خانواده خواهد شد.

اثر تحریک کننده مالیات بر درآمد بالاتر ، دستمزد دریافتی را کاهش می دهد و می تواند انگیزه کار را کاهش دهد. یا کارگران تصمیم بگیرند که اضافه کاری انجام ندهند یا حتی بازار کار را به کلی کنار بگذارند . با این حال ، دو تاثیر متضاد از مالیات بر اقتصاد وجود دارد:

اثر جایگزینی

مالیات منجر به کاهش دستمزد می شود. تاثیر جایگزینی مالیات این است که کارگران تمایل به کار کمتری دارند.

اثر درآمد

اما اگر مالیات منجر به دستمزدهای پایین تر شود ، ممکن است یک کارگر برای حفظ سطح هدف درآمدی خود نیاز به کار طولانی تر داشته باشد. بنابراین ، اثر درآمد به معنای این است که مالیات بالاتر ممکن است به معنای آن باشد که برخی از کارگران احساس نیاز به کار طولانی تر دارند.

اگر اثر جایگزینی اتفاق بیفتد باعث میشود که افراد کمترکار کرده در نتیجه درامد کمتری داشته باشند. بدین شکل دولت نیز درامد کمتری از مالیات نصیبش میگردد.

اما اگر اثر درآمد اتفاق بیفتد دقیقا برعکس اثر جایگزینی خواهد بود . که این بستگی به شرایط و افکار افراد در زندگی دارد.

منحنی لافر

منحنی لافر تحلیلی است که در برخی از نرخ های مالیاتی نشان می دهد ، مالیات بر درآمد بالاتر باعث کاهش انگیزه کار می شود و در واقع منجر به کاهش درآمد مالیاتی می شود.

تاثیر مالیات

تاثیر مالیات بیشتر بر اقتصاد چگونه است؟

اثر افزایش بار مالیاتی کلی چیست؟ این درصد تولید ناخالص داخلی است که در مالیات جمع آوری می شود. این می تواند بین کشورها متفاوت باشد. به طور کلی ، اقتصادهای کمتر توسعه یافته بار مالیاتی کمتری دارند ، اقتصادهای پیشرفته تر بار مالیاتی بالاتری دارند.

برای اقتصادهای کمتر توسعه یافته ، بار مالیاتی به دلیل مشکلات در جمع آوری مالیات و نهادهای اقتصادی و سیاسی کمتر توسعه یافته تمایل به پایین تر دارد.

تا حدودی ، افزایش بار مالیاتی رابطه ای با توسعه اقتصادی نشان می دهد. با این حال ، هنوز هم تغییرات وجود دارد – سوئد و ایالات متحده از تولید ناخالص داخلی سرانه مشابه دارند ، اما بار مالیاتی در سوئد (۴۵٪) تقریبا دو برابر ایالات متحده (۲۵٪) است. این نشان دهنده وضعیت رفاهی گسترده تر (مراقبت های بهداشتی رایگان ، آموزش و پرورش) در سوئد نسبت به ایالات متحده است.

برخی معتقدند که بالا بودن سطح مالیات در کشورها می تواند به عنوان مزاحم رشد و سرمایه گذاری عمل کند. از طرف دیگر ، ثبات یک وضعیت رفاهی ، مراقبت های بهداشتی و آموزش باعث کاهش عدم قطعیت و مشکلاتی مانند ورشکستگی سلامت می شود. بین بار مالیاتی و نرخ رشد اقتصادی در درازمدت ارتباط مشخصی وجود ندارد.

دریافت مالیات سنگین از افراد پولدار

دریافت مالیات سنگین از افراد پولدار یکی از راه‌های کاهش نابرابری درآمد است. اما به عقیده دیگران این عمل می‌تواند تاثیر منفی مالیات بر اقتصاد داشته باشد.

به‌عقیده مخالفان ، قشر پردرآمد جامعه منبع اصلی پس‌انداز و سرمایه‌گذاری در جامعه به‌شمار می‌روند. کاهش درآمد آنها به مثابه کاهش پس‌انداز (که منابع وام‌دادنی لازم برای اجرای طرح‌های سرمایه‌گذاری کارآفرینان را تامین می‌کند) خواهد بود. همچنین وضع مالیات سنگین انگیزه سرمایه‌گذاری مستقیم آنها را کاهش می‌دهد که در هر دو صورت اثر کلی این نوع مالیات به‌صورت کاهش تولید و اشتغال در جامعه خواهد بود. این مساله به قدری حیاتی است که امروزه یکی از راه‌های جذب سرمایه‌گذاری در برخی کشورهای پیشرفته تعیین نرخ مالیات در میزانی پایین‌تر از کشورهای دیگر است.

تاثیر مالیات بر اقتصاد و مصرف گرایی

وقتی مردم مشاهده می‌کنند که در ازای پرداخت مالیات هزینه درمانی آنها به‌شدت کاهش می‌یابد راغبند تا دولت را در کسب درآمد لازم برای توسعه این بخش یاری کنند یا سرمایه‌گذاران در کشوری که مالیات در سطح بالایی قرار دارد اما خدمات و تسهیلات سرمایه‌گذاری مناسب در اختیار آنها قرار می‌گیرد حاضرند به رغم سود کمتر به فعالیت خود در آن کشور ادامه دهند.

در کشورهای توسعه یافته کارکرد درست نظام مالیاتی به‌عنوان یکی از منابع اصلی درآمد دولت حاصل سال‌ها کارکرد مناسب دولت و کسب اعتبار در بین مردم است. وقتی مردم مشاهده کنند که مالیات آنها به‌گونه‌ای مناسب صرف خدمات رفاهی و افزایش سطح زندگی آنها می‌شود (مثل خدمات آموزشی، بهداشتی، حمل و نقل عمومی و … ) در واقع دادن مالیات را به‌مثابه کاهش درآمد در نظر نمی‌گیرند بلکه تصور آن است که در قبال خدمت ضروری هزینه‌اش را پرداخت می‌کنند.

the impact of taxation

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری علامتگذاری شده است *

ارسال نظر