حسابداری ضمانت نامه های بانکی

حسابداری ضمانت نامه بانکی جزء یکی از خدمات بانک‌ ها به مشتریانشان محسوب می‌شود. این اوراق باعث کسب سود برای بانک و راحت شدن مبادلات برای مردم میشود. این تضامین کمک شایانی به بخش خصوصی و رشد اقتصادی مملکت می کنند. روش ثبت سند حسابداری ضمانتنامه های بانکی ، در این مقاله برای شما شرح خواهیم داد و انواع تضامین و روش ثبت حسابداری آن را با هم مرور می‌کنیم. پس تا انتهای این مقاله با بیلان مهر همراه باشید. ( بیلان مهر ارائه دهنده خدمات حسابداری در اصفهان )

ضمانت نامه بانکی چیست؟

ضمانت نامه بانکی قرارداد یا سندی است که به موجب آن ضامن حسب درخواست متقاضی متعهد میشود که بدون هیچ شرطی به صورت عندالمطالبه یا در تاریخ معینی مبلغ مشخصی را بابت موضوع خاصی به ذینفع یا به حواله کرد او پرداخت کند. ضمانت نامه‌ های بانکی غیر قابل انتقال بوده و فقط توسط ذینفع مندرج در متن ضمانتنامه قابل استفاده است .

انواع ضمانت نامه بانکی

ضمانت نامه بانکی مناقصه یا مزایده

وقتی که سازمان ها و موسسات دولتی برای خرید و فروش خود مناقصه یا مزایده می گذارند ، شرکت کنندگان باید ضمانت نامه مناقصه یا مزایده خود را ارائه دهند. تا در صورتی که در آن مناقصه یا مزایده برنده شدند ، دولت بتواند از آن ضمانت نامه برای شروع همکاری خود با شرکت کننده استفاده کند .

ضمانت نامه تعهد پرداخت

این ضمانت نامه ‌ها به‌ منظور انجام قبول پرداخت دیونی در سررسید معین از طرف بانک صادر می ‌شوند.

ضمانت نامه گمرکی

اگر وارد کننده نتواند حقوق گمرکی را نقدی پرداخت کند، ضمانتنامه‌ هایی را با سررسید‌های معین نزد گمرک می ‌سپارد و اگر نتواند در سرسید‌های معین مبلغ ضمانت نامه را پرداخت کند، مشمول جریمه‌ تاخیر تادیه می‌ شود.

ضمانت نامه‌های پیمان

اکثرا مواقعی استفاده میشود که دولت انجام پروژه ای را به کارفرما بسپارد.

ضمانت نامه حسن انجام تعهد

حسن انجام تعهدات و انجام تعهدات در موعد مقرر را ضمانت میکند . این ضمانت نامه غالبا برای حسن انجام تعهدات ناشی از امضا پیمان اخذ می‌ شود.

ضمانت نامه پیش پرداخت

وقتی که کارفرما هزینه ای را برای تهیه مواد و تجهیزات اولیه به پیمانکار می پردازد ، یک ضمانت نامه تحت عنوان ضمانت نامه بانکی پیش پرداخت دریافت میکند. تا پیمانکار متعهد شود وظیفه خود را به درستی انجام دهد.

ضمانت نامه استرداد کسور وجه الضمان

کارفرما برای تضمین حسن انجام کار، مبلغی را از پیمانکار دریافت می‌ کند.این مبلغ ده درصد از صورت ‌وضعیت ‌های پیمانکار است. این مبالغ در حسابی نزد کارفرما نگهداری می‌ شود.

ضمانت نامه حسن انجام کار

زمانی که پیمانکار پروژه ای را به کارفرما تحویل میدهد ، کارفرما باید از حسن انجام کار مطمئن شود و کیفیت کار به ثمر رسیده را بررسی نماید. برای این ضمانت نامه ای از پیمانکار گرفته میشود.

شرایط صدور ضمانت نامه بانکی چیست؟

  1. وجه نقد یا طلا یا اسناد خزانه یا اوراق قرضه‌ دولتی و اوراق مشارکت منتشره بر اساس مجوز بانک مرکزی یا سپرده‌ سرمایه گذاری مدت‌ در یا حساب‌ های پس‌ انداز قرض الحسنه نزد بانک یا گواهی ‌های سپرده ‌های سرمایه گذاری مدت ‌دار یا اوراق قرض الحسنه یا حساب‌ های ارزی یا حساب سرمایه گذاری مدت‌ دار متقاضی نزد سایر بانک ‌ها.
  2. تضمین بانک‌ ها یا مؤسسات اعتباری غیر بانکی معتبر خارجی.
  3. سفته با ضمانت قابل‌ قبول بانک، اموال غیر منقول، برگ وثیقه ‌ی انبار‌ های عمومی مربوط به کالا، سهام شرکت ‌هایی که در بورس پذیرفته ‌شده باشند، کشتی و هواپیما.
  4. معمولاً یک یا ترکیبی از وثایق مذکور از مشتری گرفته می‌ شود.

حسابداری ضمانت نامه های بانکی

۱. فرض کنید برای حسن انجام تعهدات قرارداد شماره ۱۰۰ خود در قبال شرکت الف اقدام به ارائه ضمانت نامه بانکی به مبلغ ۱۰۰۰ ریال نموده‌اید:

حسابهای انتظامی به عهده شرکت-ضمانت نامه حسن اجرای تعهدات/شرکت الف (ضمانت حسن انجام کار بابت قرارداد شماره ۱۰۰)
۱۰۰۰

طرف حسابهای انتظامی

۱۰۰۰
۲. فرض کنید برای حسن انجام تعهدات قرارداد شماره ۱۰۰ خود در قبال شرکت الف اقدام به ارائه چک بانکی به مبلغ ۱۰۰۰ ریال نموده‌اید:

حسابهای انتظامی به عهده شرکت-سایر اسناد تضمینی به عهده شرکت /شرکت الف (چک با شماره …برای حسن انجام کار بابت قرارداد شماره ۱۰۰)
۱۰۰۰

طرف حسابهای انتظامی

۱۰۰۰
حال فرض کنید، قرارداد تمام شده و این اسناد آزاد شده است در اینصورت سندی مطابق جدول زیر ثبت می‌شود:

حسابهای انتظامی به عهده شرکت-سایر اسناد تضمینی به عهده شرکت /شرکت الف (چک با شماره …برای حسن انجام کار بابت قرارداد شماره ۱۰۰)

۱۰۰۰
طرف حسابهای انتظامی

مثال دوم از حسابداری ضمانت نامه بانکی

برای مثال در نظر بگیرید یک شرکت پیمانکار درخواست صدور ضمانتنامه شرکت در مناقصه با سررسید ۳ ماهه به مبلغ ۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال با شرایط ۱۰ درصد سپرده نقدی و پرداخت سفته بابت مابقی مبلغ ضمانتنامه را برای بانک عامل خود صادر کرده است، محاسبه سپرده و کارمزد به صورت زیر انجام می شود.

سپرده نقدی ضمانتنامه ۲۰،۰۰۰،۰۰۰ = ۱۰% * ۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰
مبلغ مانده ضمانتنامه ۱۸۰،۰۰۰،۰۰۰ = ۲۰،۰۰۰،۰۰۰ – ۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰
مبلغ سفته ضمانت قابل ارائه با بانک بابت مانده ضمانتنامه ۲۱۶،۰۰۰،۰۰۰ = ۱۲۰% * ۱۸۰،۰۰۰،۰۰۰
مبلغ کارمزد ضمانتنامه ۹۹۸،۶۳۰ = ۹۰/۳۶۵ * ۲.۲۵% * ۱۸۰،۰۰۰،۰۰۰

حال تمامی موارد بالا را در نظر بگیرید با این تفاوت که تضمین صدور ضمانتنامه اموال غیرمنقول سهل البیع باشد که محاسبات به صورت زیر می باشد.

سپرده نقدی ضمانتنامه ۲۰،۰۰۰،۰۰۰ = ۱۰% * ۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰
مبلغ مانده ضمانتنامه ۱۸۰،۰۰۰،۰۰۰ = ۲۰،۰۰۰،۰۰۰ – ۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰
مبلغ ارزش مال غیر منقول برای تضمین ۲۷۰،۰۰۰،۰۰۰ = ۱۵۰% * ۱۸۰،۰۰۰،۰۰۰
مبلغ کارمزد ضمانتنامه ۴۴۳،۸۳۵ = ۹۰/۳۶۵ * ۱% * ۱۸۰،۰۰۰،۰۰۰

ثبت سپرده نقدی:

سپرده ها / سپرده بانکی شرکت در مناقصه (بد) ۲۰،۰۰۰،۰۰۰
موجودی نقد و بانک / بانکهای ریالی (بس) ۲۰،۰۰۰،۰۰۰

ثبت سفته ضمانت:

حسابهای انتظامی / اسناد تضمین به عهده شرکت (بد) ۲۱۶،۰۰۰،۰۰۰
طرف حساب انتظامی / اسناد تضمین به عهده شرکت (بس) ۲۱۶،۰۰۰،۰۰۰

ثبت ضمانتنامه:

حسابهای انتظامی / ضمانتنامه شرکت در مناقصه (بد) ۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰
طرف حساب انتظامی / ضمانتنامه شرکت در مناقصه (بس) ۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰

ثبت کارمزد ضمانتنامه:

۱- پیش پرداختها / پیش پرداخت هزینه (بد) ۹۹۸،۶۳۰
موجودی نقد و بانک / بانکهای ریالی (بس) ۹۹۸،۶۳۰

۲- هزینه مالی / هزینه های بانکی و کارمزد (بد) ۹۹۸،۶۳۰
موجودی نقد و بانک / بانکهای ریالی (بس) ۹۹۸،۶۳۰

۲ دیدگاه

  1. باتشکر لطفا ترتیب ارایه ضمانتنامه های پیمانکاری و اینکه هر کدام ناظر بر چه موضوعی هستند( حسن انجام تعهد چه چیزی رو ضمانت میکنه…) ممنون میشم پاسخ بفرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری علامتگذاری شده است *

ارسال نظر